logo digitaal depot vliegend één nul één
Digitaal Depot - vzw eDAVID [ beschrijving testcases Digitaal Depot ]
[ publicaties ]
de publicaties en documentatie die specifiek in het kader van dit project aangemaakt zijn.
meer...>
[ zelf aan de slag ]
een samenhangend thematisch overzicht voor iedereen die zelf aan de slag wil gaan met digitaal archiveren.
meer...>
[ links ]
links naar de partners in dit project en een selectie van verwijzingen naar interessante aanverwante projecten
meer...>
Testcases:
terug naar bevindingen testcases
Case 1: de website van de tentoonstelling De-Regulation van het MuHKA
screenshot website deregulation Deze case onderzoekt het archiveringsproces van de website van de tentoonstelling De-Regulation. Onze projectpartner MuHKA stelde deze website voor ter archivering. De website is een goed voorbeeld van hoe websites van tentoonstellingen in toekomst eruit kunnen zien. De website bevat interactieve elementen zoals het registreren als user en het posten van commentaren.

naar begin van de pagina
Case 2: de wiki van het kunstencentrum Nadine
screenshot website nadine De website www.nadine.be dient eveneens als platform voor kunstenaars, forum van projecten en ter documentatie van de werkprocessen die plaatsvinden binnen de ruimtes van het kunstencentrum Nadine. Het hoofddeel van de website is aangemaakt in vorm van een wiki. Voor het Digitaal Depot project is de uitdaging om al dan niet bijzonderheden van het wiki-formaat te identificeren met het oog op de archivering. Dit is belangrijk als men ervan uitgaat dat wiki's in toekomst een belangrijk medium kunnen zijn voor het delen, voltooien en verspreiden van informatie en kennis tussen culturele instellingen en de aan hen verbonden kunstenaars en/ of bezoekers.
naar begin van de pagina
Case 3: de blog van een particulier
screenshot blog netsensei Netsensei is de blog van de particulier Matthias Vandermaesen over gebeurtenissen en dingen die hij in het dagelijkse leven tegenkomt zoals concerten, actuele thema's, films en informatica. Deze blog is een goed voorbeeld van een website zoals ze tegenwoordig door een grote aantal particulieren wordt aangemaakt en beheerd. Zulke blogs maken deel uit van ons cultureel erfgoed. Ze geven niet alleen zicht op hoe individuen het dagelijkse leven ervaren. Blogs vertegenwoordigen ook een nieuwe vorm van communicatie typisch voor de tijd van elektronische netwerken zoals het internet. Ze zijn dus een getuigenis van de "volkscultuur". Laat men zulke blogs ongemerkt ontwikkelen en verdwijnen zonder er delen ervan te bewaren, zal voor toekomstige generaties belangrijke informatie ontbreken over de hedendaagse cultuur.
naar begin van de pagina
Case 4: de blog Gentblogt
screenshot blog gentblogt Gentblogt is een onlinetijdschrift in vorm van een weblog gemaakt door Gentenaars voor Gentenaars. De artikels en interviews draaien rond verschillende onderwerpen uit het dagelijkse leven zoals cultuur, muziek, film, politiek, lifetsyle, sport en nachtleven. Deze blog is een goed voorbeeld van een manier van tegenwoordige onlinejournalistiek. De blog geeft een zicht op gebeurtenissen in de stad Gent via teksten, beeld en audiovisuele media. Tevens spiegelt hij de reacties en meningen van de lezers weer. Zo'n blog maakt ook een belangrijk deel uit van ons cultureel erfgoed. De blog is al actief sinds 2005 en bevat dus een groot volume aan inhoud.
naar begin van de pagina
Case 5: de website van de kunstenaar Hans Op de Beeck
screenshot website hansopdebeeck www.hansopdebeeck.com is de officile website van de Belgische kunstenaar Hans Op de Beeck. Deze website is een goed voorbeeld van een uitgebreide kunstenaarswebsite. De bewaring van deze website is niet alleen interessant vanwege het overzicht dat wordt gegeven van zijn werk. Ze is ook een voorbeeld van de manier waarop kunstenaars tegenwoordig met hun publiek communiceren. De website is met Flash aangemaakt. Ze wordt aangestuurd door een content management systeem met een achterliggende databank.
naar begin van de pagina
Case 6: de website van het initiatief "Droom de stad"
screenshot website droomdestad Het initiatief "Droom de stad" riep de mensen op om dromen te verzamelen. De website diende als informatiebron en eveneens als kanaal om dromen in de vorm van tekst, beeld, geluid en video op te sturen. De website ontstond uit een partnerschap met C.H.I.P.S. vzw. Het resultaat van het initiatief vormt een stuk cultureel erfgoed. De website was een zeer belangrijk medium voor "Droom de stad". Veel van de dromen zijn alleen via de website opgestuurd. In januari 2007 is het archief van "Droom de stad" overdragen aan het FelixArchief te Antwerpen. Samen met het overige materiaal wil men de website bewaren. Op het tijdpunt van de archiefoverdracht stond de website niet meer online. De uitdaging in deze case is om te zien wat met het beschikbar materiaal (back up van bestanden, databankbestanden) mogelijk is.
naar begin van de pagina
Case 7: de website Villa Futura van het Vlaamse Centrum voor Volkscultuur
screenshot website villafutura Het educatieve project Villa Futura had tot doel kinderen en jongeren bij het onderwerp cultureel erfgoed te betrekken. Villa Futura ontstond als een samenwerkingsverband van verschillende organisaties waaronder het Vlaams Centrum voor Volkscultuur (VCV). De bijhorende website is vrijwel volledig in Flash aangemaakt. De site is erg interactief. Door op de verschillende beeldelementen te klikken ontstaat er animatie en wordt de bezoeker door de site geloodst. De website maakte een belangrijk deel uit van het project Villa Futura. Het bewaren van de website is belangrijk om de verzamelde informatie in de toekomst nog te kunnen raadplegen. Verder is de website een goed voorbeeld van de mogelijkheden van een educatief project.
naar begin van de pagina
.: een logo edavidproject :.